Sola

Fra astrofoto
Hopp til navigering Hopp til søk
Sola 2022-05-22, foto: Erik Sundheim
Solformørkelse på Svalbard i 2015, foto: Erik Sundheim

Sola er ca 4,5 milliarder år gammel, og har brukt opp halvparten av energien sin! Energien blir til ved fusjon av hydrogen til helium i den indre kjernen.

Obs! For å fotografere og observere sola må du bruke skikkelige solfiltre for å ikke ødelegge øyne og utstyr!!! Eller bruk et solteleskop (Produsenter) eller spesielle solfilterfilmer, f.eks. Baader Astro Solar, kan kjøpes i Norge.

Sola har til tider aktive perioder(hvert 11.år) med mange solflekker, artig å studere gjennom et teleskop, samt å fotografere dem!

Bruk et godt solfilter som beskytter øyne og kamera, det er svært viktig når man ser på sola! En solflekk lever midlertidig på solens overflate og har redusert overflatetemperatur i forhold til områdene rundt. Solflekkintensiteten varierer og er på sitt høyeste hvert ellevte år. Solflekkaktiviteten påvirker nordlyset, som vil ha en tilsvarende økning i aktivitet.

Se også i ytterkanten av sola der er det endel solstormer som er voldsomme utbrudd i solas fotosfære. Koronamasse-utbrudd (engelsk: coronal mass ejection, CME) er ofte tilknyttet solstormer på Solen. Partikler strømmer konstant ut fra Solen og skaper den såkalte solvinden, men iblant kan det slynges ut en sky med en masse på milliarder av tonn med ionisert gass med en hastighet fra 20 til 200 kilometer per sekund.

For å fotografere bruker du det raskeste svart/hvit kameraet du har som har grei oppløsning og store piksler. Ta video og bruk sharpcap test gratisversjon ellers koster den 12£ /år!

Husk på at montering skal i solfølgemodus og ikke stjerne/sideral.

Solas struktur:

  1. Solas aktivitet i sykluser
    Kjernen, temperatur 15 million Kelvin
  2. Strålingssone
  3. Konveksjonssone
  4. Fotosfære Solas synlige overflate med et granulasjonsmønster, temperatur ca 6000 Kelvin
  5. Kromosfære Sees i solformørkelser som rød/rosafarget, temperatur ca 10000 Kelvin
  6. Korona grå krans/krone, tynne lyse buer som viser magnetiske felter ut fra sola, temperatur over en million Kelvin
  7. Solflekk umbra heter den mørke kjernen, temperatur ca 4000 Kelvin
  8. Granulasjon
  9. Protuberanse/Fakkel/Flare utbrudd fra sola, intense lysbluss av varm gass som slynges oppover i atmosfæren(kan sendes 100 000 km ut), temperatur ca 1 million Kelvin


Her er en ganske grei beskrivelse for fotografering, omtrent samme prinsipp på sol som planet.

Solformørkelse er sjelden å oppleve, selv om det skjer en gang pr år i snitt.

Hjemmelaget solfilter med Baader solfilm med kamera på en enkel stjernefølger, foto: Erik Sundheim