Astronomi er det suverent beste astronomibladet i Norge. Bladet kommer ut fire ganger i året og gir deg blant annet en flott oversikt over:
- astronomiske nyheter,
- hva som skjer på himmelen,
- stjernehimmelen og forskjellige typer stjernekikkerter, og
- hvordan fotografere himmellegemer.
Bladet inneholder også historiske artikler, bok- og filmanmeldelser, og mer. Mange av artiklene blir skrevet av forskere ved Universitetet i Oslo og andre universiteter.
Bladet finnes i løssalg hos utvalgte Narvesen-kiosker. Løssalgspris er 125,-
Bladet er også tilgjengelig hos enkelte biblioteker, som Deichman Bjørvika, Nasjonalbiblioteket og landets universitetsbiblioteker.
Siste nummer
Astronomi nr. 3 er nå sendt ut til medlemmene og er snart på Narvesen
Utgaver fra 2020, 2021, 2022 og 2023 er tilgjengelig for medlemmene her.
Astronomi 2020
Astronomi 2019
Astronomi 2018
Astronomi 2017
Astronomi 2016
Astronomi 2015
Astronomi 2014
Astronomi 2013
Astronomi 2012
Astronomi 2011
Astronomi 2010
Redaksjonen
Henning Holen
redaktør – amatørastronomi
Maria Hammerstrøm
redaktør – astrofysikk
Are Vidar Boie Hansen
redaksjonsmedarbeider
Bidra til Astronomi: Bidrag, artikler, bilder, o.l. kan sendes til redaksjonen. Artikler bør leveres to måneder før utgivelse. Publisering i en bestemt utgave kan ikke garanteres. Bladet og foreningen drives i stor grad på frivillig basis. Vi er glade for bidrag til bladet, men med vår begrensede økonomi klarer vi dessverre ikke
å honorere artikler og bilder.
Avslutt medlemskap, meld adresseforandring eller gi beskjed om manglende blad: Ta kontakt med redaksjonen.
Annonsering: Ta kontakt med redaksjonen for priser og størrelser.
Kontaktinfo
E-post: redaksjonen@astronomi.no
Adresse: Astronomi, Postboks 1029 Blindern, 0315 Oslo
Bladets historie
Allerede da Norsk Astronomisk Selskap (NAS) ble stiftet i 1938, ga de ut et medlemsblad, Himmel og Jord (1938–1940). NAS gikk over til Astronomen (1940–1943) og deretter kom Populær Astronomi som årbok noen få år. Deretter var det 21 år uten blad som følge av synkende medlemstall.
Bidragene til de tidlige bladene kom hovedsakelig fra forskere ved Institutt for teoretisk astrofysikk (ITA) ved Universitetet i Oslo.
I 1968 inngikk NAS et samarbeid med Svenska Astronomiska Sällskapet og det danske Astronomisk Selskab, som førte til utgivelsen av Astronomisk Tidsskrift (AT). Dette var medlemsblad for NAS fram til midten av 1990-tallet.
Amatör Kontakt
AT ble tidvis kritisert for at enkelte artikler krevde en del forkunnskap om fysikk og astronomi. I 1971 hadde medlemstallet begynt å øke, slik at NAS bestemte seg for å gi ut et medlemsblad i parallell med AT. Amatör Kontakt kom ut for første gang i 1971, med Helge-Ivar Magnussen, Bjarne Jacobsen og Per Lorentzen som redaktører. Dette markerte begynnelsen på det som er dagens Astronomi-blad.
I motsetning til på 1940-tallet, var det nå hovedsakelig medlemmene selv som skrev artikler. Innholdet besto av en del av det samme som den nåværende utgaven av Astronomi, som for eksempel stjernehimmelen måned for måned og en artikkel om astrofotografi (uten bilder!). Layouten var veldig enkel. Det var stort sett bare tekst og noen figurer.
Amatørastronomen
I 1972 byttet bladet navn til Amatørastronomen. Dette var et blad i A5-format og ganske tynt. Fokus for Amatör Kontakt og Amatørastronomen var i større grad stoff for amatørastronomer enn det hadde vært tidligere. Dette bladet eksisterte fram til 1989. I store deler av perioden var Carsten Deberitz redaktør.
I 1988 overtok Olaf Skjæraasen stillingen. Redaksjonen begynte å bruke elektronisk tekstbehandling for å lage bladet, som fortsatt var i A5 og svart/hvitt.
Astronomi
Bladet byttet navn til Astronomi i 1990 og var nå i A4-størrelse. Det ble flere og bedre bilder i bladet, men bortsett fra forsiden og baksiden var alt fremdeles i svart/hvitt.
Bladet ble stødig videreutviklet da Arild Moland tok over som redaktør i 1993, og igjen av Trond Erik Hillestad i 1998. De store forandringene kom tidlig på 2000-tallet, da redaktørstillingen ble en lønnet jobb. I tillegg kom fysiker Øyvind Grøn inn enda sterkere som skribent, og han har i disse årene bidratt med artikler som omtaler ny forskning innen astronomien. Dette stoffet har tatt hovedandelen av plassen i bladet. Samtidig har medlemmer bidratt med annet stoff, blant annet innen amatørobservasjoner.
Høsten 2020 kom en ny redaksjon på plass bestående av Henning Holen, Maria Hammerstrøm og Are Vidar Boie Hansen. Fokuset for bladet er som tidligere en blanding av astrofysikk- og observasjonsstoff, med mål om å oppnå en jevnere fordeling mellom de to. Redaksjonen har rekruttert mange nye skribenter som skal bidra til bladet, hvor en betydelig andel kommer fra ITA – ikke ulikt situasjonen på 1940-tallet. Dette for å få fram mer av forskningen som foregår i Norge.
Målet er at Astronomi skal være en god kilde til informasjon om både norsk forskning og amatørobservasjoner under norske forhold for astronomiinteresserte i Norge.
Hei, foerst av alt; tusen takk for eit meget bra blad, ogsaa for oss som fortsatt synes det er stort berre aa kunne peike ut Karlsvogna, Nordstjerna og Orions belte for ungane. Er for tida i permisjon i utlandet og har meir fritid enn vanleg er. Derfor tok eg meg tid til aa loeyse det spesielle kryssordet i siste nummer av Astronomi. Men her dukka det fort opp eit problem som berre maatte bety ein feil i oppgaaveteksten. Tittel paa intelligensforum maa vere Mensa, men det maatte vel stavast bakvendt! Det var i allefall einaste maaten for aa faa kryssordet til aa gaa opp. Reknar med at fleire andre av Astronomis intelligente lesarar ogsaa fekk med seg dette. Paa gjensyn! Beste helsing fraa det varme utland, Vietnam!
Hei Tore,
Takk for kommentar. Kryssordet har jeg ikke forsøkt meg på, så jeg skal ta saken videre til rette vedkommende. Lykke til og clear skies!
;-D Hans
ønsker å bli medlen da det er umulig og få kjøpt tidsskrifte i nærheten av manglerud der jeg bor . M.v.h. Rune Gabro .
Du blir medlem ved å sende en epost til addressen øverst på siden. Husk å skrive fullt navn og addresse. Ellers så selges bladet av Narvesen, og så vidt jeg kan huske så er det Narvesen ved T-banen på Manglerud?
Mvh, Hans
Narvesen kjoskene i distrikte får ikke inn Det bladet , forliten omsetning 🙁
Det er betre å abonnere på det! Ferskt rett i postkassen.
Ønsker og bli medlem for og få bladet i postkassa , er interesert i tidsskrite til fast tid uten og gå glipp av noen utgaver .
Et godt nytt astronomisk 2013 til dere alle! Og i 2013 skriver vi ordet adresse med én d. Får håpe at kometene Panstarrs og ISON vil lage show for oss.
Hei,
Hvor mye koster et abonnement (6 nummer) til Belgia? Jeg liker astronomi óg norsk språk. 🙂
NOK 450 for utlandet. Vi sender som A-post, og det hender at våre utenlandske abbonenter får bladet før de norske. Det er bare å melde seg inn!
I går fikk jeg min første utgaven av magasinet. Litt av en overraskelse, fordi det var så tykk og fullt av interessante artikler! Jeg fant til og med en artikkel om variable stjerner. takk!
Hei etter en kjempe start på «Høsten» med Nova, Perseider og Nattskyer, håper jeg bladet tar med flere bilder fra alle Astrofotografene der ute i landet. Helst mange sider i kvar blad!
Hei Norge.
Jeg har i dag modtaget et eksemplar af Astronomi bladet, som bidragyder. ( nr. 5 okt. 2013)
Jeg må sige, at det er et overraskende flot blad i høj kvalitet. Både det redaktionelle indhold, layout og tryk kvalitet er i top.
Jeg har leveret et par danske billeder af nordlys til artiklen side 42. Som dansk astro-fotograf, føler jeg det lidt som at sælge sand i Sahara, at levere et nordlysbillede til et norsk astro magasin. Jeg er stolt af at vise i Norge, at det kan lade sig gøre at tage nordlys billeder i Danmark.
Venlige hilsener
Jesper
http://www.astrophoto.dk
http://www.groenne.eu
Tilbakeping: Himmelkalenderen » Bloggarkiv » Astronomiske gavetips
Er dette hjemmesiden til et blad/magasin som heter Astro?
Det jeg mener lå på venterommet på et legekontor i Sandefjord…
Nei. Astro gis ut av DSE i Vestfold. NAS utgir Astronomi.
Hei,
For ei tid tilbake såg eg at de bad om ei tilbakemedling på kva som kunne gjerast betre pga. færre medlemer. Astronomi er i vinden som aldri før, så her meienr eg det er godt grunnlag!
Eg må innrømme at ein del artiklar i bladet dykkar kan verte litt for mykje i det «tekniske» laget for ein som «berre» er interessert i astronomi, men har lite tid til å dyrke interessa. Eg har fleire kameratar som og er interessert, og det vi saknar mest er litt meir lettfatteleg/basic stoff krydra med flotte bileter frå Hubble etc. (kan sjølvsagt og vere «gamle» bileter, med forklaringar). Folk flest trur eg er interessert i å forstå reint grunnleggjande astronomi og fysikk. Ein quiz hadde og gjort seg, samt ei side eller 2 med litt kjekk astronomi-historie 🙂 Illustrert vitenskap har verkeleg skjønt dette.
Det er ikkje meint som nokon kritikk, og eg forstår at de gjerne vil ha fagartiklar framfor slikt, men eg trur at dette likevel kunne ha nådd eit større publikum.
Mvh
Tor Kvam Goksøyr
(og slett ingen ekspert)
Da jeg modtog Astronomi 3/2018, fandt jeg en seddel med oplysninger om de kommende udgivelser af Astronomi. Næste nummer som pdf. Nr.5 som almindelig trykt udgave. Hvordan skal det foregå, når pdf-udgaven kan hentes?
197955
PDF-utgaven legges ut her til fri nedlasting.
Hei.
Lurer på om dere har noen eldre utgaver av Astronomisk Tidsskrift liggende på lager. Jeg tenker på den epoken når Norsk Astronomisk Selskap sammen med de andre nordiske foreningene ga ut tidsskriftet i felles regi i perioden 1968-1990. Jeg mangler noen enkelte nummer der, og det kunne vært hyggelig å kjøpe de hvis dere har noe slikt. Dersom dere ikke har det, kanskje det er noen medlemmer der ute som ønsker å selge noen enkelte nummer?
Vennlig hilsen
Ole Fredrik Sterner
E-post: osterner@online.no
Hei Ole,
Beklager, men vi har ikke et komplett arkiv over Astronomi (eller Amatør-astronomen) eller andre tidskrift vi har distribuert opp i gjennom årene. I tillegg er nå NAS «kastet ut» av Institituttet, slik at alt vi hadde av arkiv er plassert i kasser på lager på Solobservatoriet. Beklageligvis har vi måttet kaste mye i ryddeprosessen.
Mvh, Hans
Hei! Jeg har abonnert på Astronomi i mange år nå, litt av og på siden 2011 faktisk. Veldig interessant lesestoff, men jeg har en kommentar og et spørsmål.
Kommentar: Jeg er en av de som helst ser at bladet Astronomi fortsatt utgis på papir. Mye enklere å ta med seg et tidsskrift enn en PC for å lese dette (for eksempel i sengen). Dessuten er det langt enklere å bla i et papireksemplar for å finne interessante artikler og sider. Dette er min mening og mitt ønske.
Spørsmål: Det er en mulighet for å logge seg inn på nas-veven. Jeg antar dette er lurt for f.eks. å kunne gi tilbakemeldinger. Imidlertid er ingen bruker registrert med min epost-adresse (den som gis nedenfor her). Er det noe jeg ikke har fått med meg som jeg burde ha gjort her?
Takker på forhånd for svar – jeg ønsker jo å fortsette å få Astronomi i posten 🙂
MVH
Bernt Ribbum
Takk for meldingen! Vi prøver å tilpasse oss deres ønsker, PDFutgaven nå er som et eksperiment og for å spare penger.
Vi bruker foreløpig ikke innlogging for medlemmer.
mvh styret/Erik
EVENT HORIZON TELESCOPE COLLABORATION
«Oändligt är vårt stora äventyr» – Karin Boye
Han Albert satt og tenkte og han Albert satt og regna.
Han grubla på det meste der han satt og tyda tegna.
Om vitenskap og politikk og romtid i et prisme.
Om menneskene som han mente trengte sosialisme.
Så kom den store dagen etter mer enn hundre år.
Nå har de tatt et bilde av det sorte hullets hår.
Professor’n griper mikrofonen. Hvordan de har greid det?
Folk i mer enn førti land har lært seg samarbeide!
Vi velger oss april, nå har vi bildene, beviset.
Ja, profittjag er konkurranse, krig og klimakrise.
Oändligt är vårt äventyr, vårt skip aksellererer –
når alle veit det er fordi at fellesskap fungerer.
Ola Bog, Oslo
Onsdag 10. april 2019
http://astronomy.com/news/2019/04/the-nature-of-m87-a-look-at-a-supermassive-black-hole
Utgis bladet Astronomi fortsatt på papir?
Yes! Vi har dessverre måttet gå ned på antall utgiveler i året, men nr. 4/2019 ble utgitt i november og nr. 1/2020 kommer ca. 13. februar.
Vennlig hilsen Trond
Hallo Trond Erik.
Takk for godt blad, til deg og medarbeidarane dine.
Det eg saknar er «Startgropa» meir stoff og reportasjar for nybegynnarar som vil starta opp med hobbyen. Like eins presentasjon og testing av teleskop og medfylgjande utstyr, slik de hadde tidlegare. Det trur eg kunne vore med å auka oppslutnaden om abbone- mentet og medlemskapet i NAS. Eg håpar de og vil få tilbake «emeferidetabellene» over planetane i bladet slik de hadde tidlegare. Dei saknar eg.
Mvh. Ivar.
Tilbakeping: Nytt Astronomi-blad ute nå! | AstroMaria
Tilbakeping: En liten oppdatering | AstroMaria
Tilbakeping: Nytt Astronomi-blad ute nå! - AstroMaria
Tilbakeping: Astronomiske gavetips – Himmelkalenderen
Tilbakeping: Nytt Astronomi-blad ute nå! - AstroMaria
Tilbakeping: Jeg skal besøke teleskoper på La Palma! - AstroMaria
Tilbakeping: Reisebrev fra La Palma - AstroMaria
Tilbakeping: Kavliprisen 2022 - AstroMaria
Hei,
Jeg er et mangeårig medlem av NAS som kunne tenke meg å laste ned bladene i PDF-format. Det går fint med blader fra 2020 og eldre, men det jeg ikke skjønner noe av, er linken «Digitalutgaver for medlemmer». Her opplyses det at de nyeste utgavene bare er for medlemmer, og det er jo greit nok, MEN: Det forlanges et passord for å komme videre. Problemet er at jeg ikke finner noen form for kommunikasjon fra dere (f.eks. epost) med noe slikt passord. Hjelp!
hei, jeg har sendt passordet til din epost-adr.
mvh Erik/leder