Messiermaraton
Et Messiermaraton er et forsøk, (organisert av amatørastronomer), på å finne så mange Messierobjekter som mulig i løpet av en natt. Messier-katalogen ble satt sammen av den franske astronomen Charles Messier på slutten av 1700-tallet og består av 110 relativt lyse dype himmelobjekter (galakser, tåker og stjernehoper).
Når og hvor et maraton er mulig
Antall Messier-objekter som er synlige i en natt varierer avhengig av noen få faktorer, inkludert observatørens plassering, varigheten av dagslys og natt, og årstiden (posisjonene til Messierobjektene i forhold til solen varierer med sesongen).
Plassering
Fordi Messier levde og virket i en nordlig breddegrad i Frankrike, er katalogen begrenset til objekter som kan observeres fra Frankrike gjennom året, det vil si til deklinasjon –35°. Alle messierobjekter kan sees med selv små astronomiske teleskoper eller kikkerter under gode forhold. Ikke alle Messier-objektene synlige fra den sørlige halvkule. Spesielt M81, M82, M52 og M103 gjør Messier-maratonene på den sørlige halvkule vanskelige, fordi de alle ligger ved en deklinasjon på 60° nord eller mer. Selv om et Messier-maraton kan prøves fra alle nordlige breddegrader, er lave nordlige breddegrader best. Spesielt gir en breddegrad på rundt 25° nord den beste muligheten for å fullføre et Messier-maraton til rett tid på året.
-*Årstid *- På lave nordlige breddegrader, spesielt rundt breddegrad 25° nord, er det mulig å observere alle Messier-objekter på en natt i løpet av et vindu på noen uker fra midten av mars til begynnelsen av april. I den perioden er de mørke nettene rundt nymånetidspunktet best for et Messier-maraton.
-*Organisert maraton*- Maraton er vanligvis organisert av en lokal astronomiorganisasjon eller astronomisk selskap som en spesiell type stjernefest. Disse forsøkes vanligvis minst en gang hvert år. Noen klubber utsteder sertifikater/priser enten for deltakelse eller for å oppnå et bestemt antall objekter.