Ved hjelp av romteleskopet Hubble er det observert tegn til 200 km høye fontener på Europa. Det gir håp om at det vil være mulig å studere områder på Europa med overflatevann, slik at man slipper å bore gjennom kilometertykk is.
Denne artikkelen er skrevet av Øyvind Grøn og publisert på nett av Trond Erik Hillestad:
De nye observasjonene (figur 1 og 2) av Europa er direkteavbildninger gjort med romteleskopet Hubble. De tyder på at Europas tykke skorpe skjuler et dypt hav av saltvann under høyt trykk.
De nye observasjonene har økt forskernes håp om at det vil være mulig å studere områder på Europa med overflatevann, slik at man slipper å bore gjennom kilometertykk is for å studere innholdet i Europas dype hav.
Beregninger har gitt som resultat at i havet under isen på Europa er det dobbelt så mye vann som i alle Jordas hav.
Mandag 26. september 2016 arrangerte NASA en telekonferanse der de annonserte oppdagelsene av fontener på Europa og formidlet illustrasjoner som vist i figurene 3-7.
Europa er den andre månen i Solsystemet der det er observert vannfontener. Den første var Saturn-månen Enceladus.
De nye observasjonene har også fått NASA-forskerne til å spekulere på om det kan være liv på Europa. Tanken er at på Jorda finner vi liv overalt der det er vann og energi. Da er det kanskje også slik på Europa. Det virker ganske sterke tidevannskrefter fra Jupiter inni Europa, og disse frigjør energi som muligens kan skape forhold som gjør det mulig å opprettholde primitivt liv i Europas hav.
Foreløpig er dette nokså ville gjetninger. Men slike gjetninger har vært en av drivkreftene bak store bevilgninger fra NASA til utforskningen av Solsystemets legemer. NASA har definert som ett av sine hovedmål å finne ut om det eksisterer liv andre steder enn på Jorda.
Notat til pressen:
Høyoppløste bilder av figurene i denne artikkelen kan finnes på:
Figur 1: https://www.nasa.gov/press-release/nasa-s-hubble-spots-possible-water-plumes-erupting-on-jupiters-moon-europa
Figur 2 og 6: http://www.popsci.com/hubble-sights-water-plumes-on-europa
Merk at figur 5 er copyright Nature og kan brukes av forskere i formidlingsøyemed, men er ikke til fri avbenyttelse i media.
Figur 7: http://www.nasa.gov/sites/default/files/artistsconceptmain-full.jpg