Fotografering av solen og partielle solformørkelser: Solfilteret

av Av Birger Andresen, Trondheim Astronomiske Forening

 

Solfiltre fra Orion. Foto: Celesta Optikk

Solfilter er helt nødvendig. Det er kun under den totale fasen av en total solformørkelse at du kan se på Solen uten filter.
Solfilteret må være spesiallaget for solobservasjon slik at ikke bare synlig lys, men også varmestråling og ultrafiolett lys blokkeres i tilstrekkelig grad. Ikke bruk sotet glass, overeksponert fargefilm, flere lag med nøytrale filtre eller to polariseringfiltre i kryss.

Det finnes to typer solfiltre på markedet; de som monteres foran hovedlinsen, og de som skrus på okularet. Bruk ALDRI solfilter som skrus på okularet.

Uansett hva produsenten måtte si, blir varmen så sterk at filtre som skrus på okularet kan sprekke. Og da er faren stor for at du blir blind på det ene øyet eller skader synet permanent. Slike filtre skal kastes!

Bruk av solfiltre for å kunne se trygt på Solen. Klikk på bildet for full oppløsning.
Illustrasjon: Trond Erik Hillestad

Blant de filtrene som festes foran linsen/teleskopet finnes det to typer; de som slipper gjennom lys over hele tverrsnittet til hovedlinsen (heldekkende filter) og de som slipper gjennom lys kun over en del av tverrsnittet ut mot kanten (off-axis filter). For fotografering av partielle solformørkelser er det ikke viktig hvilken av disse typene filtre du bruker. Solfiltre kan enten være laget av metallbelagt glass eller av såkalt solfilterduk f.eks. Mylar duk eller Baader duk.

Det er ekstremt viktig at solfilteret sitter godt fast til linsen/teleskopet slik at det ikke kan blåse av selv om det kommer et kraftig vindkast.

Du må ha et solfilter også på eventuelle søkekikkerter, både for å beskytte øynene dine og for å hindre at visse typer trådkors i søkekikkerten smelter. Sørg for å ha linsekappen foran på søkeren dersom du ikke har solfilter til den. Du kan da bruke solskyggen av søkekikkerten til å sikte inn teleskopet med.