Hvordan observere Solen

av Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Se aldri på Solen uten å beskytte øynene tilstrekkelig. Her finner du ut hvordan du på trygge måter kan følge f.eks. solformørkelser (og Venus-passasjer) uten å skade synet. Husk også aldri å se på Solen gjennom kikkert (selv ikke med solformørkelsesbriller). Ikke se for lenge på Solen om gangen, selv med riktig beskyttelse.

Trygge måter å observere Solen på:

UTRYGGE måter å observere Solen på:

Med en refraktor - et linseteleskop - kan man få et flott bilde av Solen med dens flekker (her vist under en solformørkelse). Kikkerten rettes mot Solen og bak kikkerten holdes et hvitt ark. Det er veldig viktig aldri å se på Solen gjennom kikkerten, heller ikke gjennom søkekikkerten. Fordelen med denne metoden er bl.a. at mange kan se samtidig. Klikk på bildet for større versjon.
Illustrasjon: Astronomi.no

Formørkelsen 31. mai 2003 var ikke bare den største på nesten 50 år, den var også meget vakker. Sist gang Solen stod meget lavt under en formørkelse, 31. juli 2000, ble dette bildet tatt fra Nord-Sverige. 31. mai 2003 var formørkelsen på sitt maksimale over dobbelt så stor. Klikk på bildet for større versjon.
Foto: Oddleiv Skilbrei

  • Fotografering av solen og partielle solformørkelser: Solfilteret